كوهبَنان

خدمات مسافرتي و گردشگري

كوهبَنان

۵۷ بازديد
كوهبَنان در شمالي‌ترين نقطه استان كرمان قرار دارد. برخي مي‌گويند بنان به معناي پسته كوهي است و كوهبنان يعني كوه پسته. البته در گويش محلي اين منطقه واژه بنه به معني پسته كوهي است.‌ رشته كوههاي به هم پيوسته كوهبنان از شمال غربي به جنوب شرقي امتداد دارد. بلندترين نقطة كوهبنان كوه داودان است كه 3660 متر ارتفاع دارد. (علت اين نامگذاري،‌ رويش گياهان دارويي در آن است.) از شمال به شهرستان بافق، از جنوب به شهرستان زرند و از مشرق به شهرستان راور و بهاباد و از مغرب به نوق رفسنجان و زرند محدود است.

رسوباتي از درياچه هاي آب شور و شيرين به دست آمده اند كه حاوي آثار گياهي فراواني است كه نشان دهنده اين است كه بارش و رطوبت در اين منطقه بيشتر از امروز بوده است. در اين منطقه سنگهاي رسوبي آهكي”marl”، ” تورب ” و “peat ” وجود دارد كه از نظر مقدار باقيمانده هاي گياهي (قارچها، سرخس ها) و همچنين نرم تنان بسيار غني است و در دوره آب و هواي مرطوب تشكيل شده است كه با تاييد نظريه فوق كمك مي كند. مهمترين كوههاي اين منطقه عبارتند از كوه كوهبنان(كوه بالا)به ارتفاع3775متر و كوههاي طغرالجرد كه بلند ترين قله آن كوه تخ راجه tokhraje است كه 2600متر ارتفاع دارد.

اين منطقه در شهرستان كوهبنان واقع و به پشتكوه كوهبنان معروف است گرديده و اداره كل حفاظت محيط زيست استان از سالها قبل پيگير ارتقاء سطح منطقه بوده و خوشبختانه در آبان ماه سال 1388 نقشه منطقه به همراه منابع آبي منطقه توسط واحد محيط طبيعي و GIS اداره كل تهيه گرديد.

موقعيت جغرافيايي و عمومي منطقه
اين منطقه در موقعيت جغرافيايي N3128 E5616 در شمال شهر كوهبنان واقع گرديده كه از شمال به مرز استان يزد و كرمان، از غرب به جاده روستاي خاكي كوهبنان – چهار گداره، از جنوب به شهر كوهبنان و از شرق به جاده خاكي (جاده قديمي) كوهبنان – پشتكوه منتهي مي شود.

وسعت منطقه : وسعت منطقه سيزده هزار و دويست هكتار (13200) مي باشد.

ويژگي و سيماي عمومي منطقه
الف – وضعيت توپوگرافي : اين منطقه داراي دو رشته كوه مرتفع به هم پيوسته به نامهاي كوه داه بدان (مشهور به كوه آسياب يا حسن كل) و كوه كليسا با دره و ريزالهاي فراوان بوده كه اين مكانها زيستگاه امني براي حيات وحش منطقه محسوب مي شود. هم چنين با دارا بودن پوشش جنگلي و مرتعي انبوه يكي از بهترين مناطق بكر و مستعد شهرستان مي باشد و پست ترين نقطه منطقه، دامنه ارتفاعات مجاور شهر كوهبنان با ارتفاع 2014 متر از سطح دريا و بلندترين نقطه، ارتفاعات كوه داه بدان (مشهور به كوه آسياب يا حسن كل) با ارتفاع 3280 متر از سطح دريا مي باشد .

ب – چشم اندازهاي منحصر به فرد : نقاط برفگير و چشمه سارهاي فراوان با پوشش گياهي و جنگلي از چشم اندازهاي منحصر به فرد منطقه مي باشند.

ج – پوشش گياهي و گونه هاي شاخص گياهي :
تيپ گياهي : پوشش گياهي منطقه از نوع بوته اي (گياهان يكساله) ، درختچه و درختي ميباشد.
گياهان يكساله و داروئي نظير : آلاله ، آويشن ، درمنه و …. مي باشد.
گياهان درختچه اي و درختي نظير : افدرا (هوم) ، كهكم ، پسته وحشي (بنه) ، ِتربيت ، تنگس ، قيچ ، ارچن ، بيد، بادام وحشي، ارس و…. مي باشد.
درصد پوشش گياهي : بطور متوسط پوشش جنگلي و گياهي منطقه بين 50 تا 65 درصد تخمين زده مي شود.

د – وضعيت عمومي حيات وحش و گونه هاي شاخص و كريدورها :
حيات وحش منطقه : منطقه كوهستاني پشتكوه، زيستگاه مناسبي براي حيات وحشي نظير:كل و بز، قوچ و ميش، پلنگ، گرگ، شغال، روباه، تشي، خرگوش و … را نام برد.
از پرندگان منطقه مي توان : كبك، تيهو، انواع كوكر، كبوتر وحشي، عقاب طلائي، سارگپه، شاهين، دليجه و … را نام برد.

 

نوع اقليم : آب و هوايي منطقه سرد و كوهستاني وارتفاعات آن سرد و برفگير مي باشند .

تشريح وضعيت طبيعي( شرح اجمالي سيماي منطقه)
منابع بيولوژيكي( پوشش گياهي – حيات وحش) :
ج) تعداد و نوع منابع آبي( بر اساس جدول شماره3) : منابع آبي در جدول شماره 3 ذكر شده اند .

وجود آثار و ابنيه تاريخي- مذهبي-فرهنگي : مراكز مذهبي منطقه عبارتند از : مقبره شيخ ابوسعيد، مقبره برهان الدين و تخت امير مي باشد.

وجود آثار و پديده هاي طبيعي( آبشار- غار و …) : در داخل منطقه يك غار معروف بنام خواجه خضر وجود دارد.

وضعيت جوامع محلي
الف) جمعيت مناطق مسكوني داخل : اين منطقه يكي از مناطق ييلاقي شهرستان محسوب مي شود بطوريكه در فصل تابستان حدود 250 خانوار در داخل آباديها و مزارع به منظور امرار معاش زندگي كرده و در فصل سرما به شهر كوهبنان يا روستاهاي مجاور كوچ مي نمايند. ضمنا” ليست مزارع، آباديها و ديگر مستثنيات داخل منطقه به پيوست مي باشد.

ب) روش عمده امرار معاش جوامع : شغل و امرار معاش اكثر جوامع محلي داخل و خارج منطقه، كشاورزي و دامداري مي باشد.

ج) ميزان درآمد ساليانه افراد محلي : ميزان درآمد در حد متوسط و گذران زندگي مي باشد.

د) وضعيت وابستگي جوامع محلي به منابع موجود در منطقه : وابستگي عمده جوامع محلي به منظور كشاورزي، دامپروي و به دليل خوش آب و هوا بودن منطقه، عده اي نيز جهت گردش، تفريح و گذران اوقات فراغت در منطقه حضور مي يابند.

ه) وضعيت آگاهي جوامع محلي از مسايل زيست محيطي : خوشبختانه در اين چند ساله با چاپ و انتشار يكسري بروشور و برگزاري جلسات محلي به منظور بالا بردن سطح آگاهي مردم منطقه و تنوير افكار عمومي اقدامات خوبي انجام شده است.

عوامل آسيب پذيري منطقه : خوشبختانه خشكساليهاي چند ساله اخير تاثير چنداني بر پوشش گياهي و منابع آبي منطقه نداشته و چندين آب جاري و رودخانه فصلي از داخل منطقه عبور مي كند.
تنها عامل تهديد كننده سلاحهاي غيرمجاز و تعدادي از شكارچيان سودجو مي باشدكه در صورت ارتقاء سطح با گشت و كنترل مستمر و احداث دو پاسگاه حفاظتي مي توان منطقه را به نحواحسن حفاظت و كنترل نمود.

كمبودها و نيازها
الف) تعداد آبشخور مورد نياز ( با تعيين محل بر روي نقشه) : با توجه به وجود چندين آب جاري و چشمه سارهاي فراوان در منطقه، تنها نياز به احداث آبشخور در خروجي چشمه سارها و قنوات مي باشد.

ب) تعداد پاسگاههاي مورد نياز ( با تعيين محل بر روي نقشه) : اين منطقه نياز به 2 باب پاسگاه حفاظتي در مناطق گردوكج و درآب مي باشد.

ج) تعداد وسايل نقليه مورد نياز : با توجه به كوهستاني و دشتي بودن منطقه نياز به يكدستگاه خودرو كمك دار و دو دستگاه موتورسيكلت تريل در منطقه مي باشد.

د) تعداد نيروي اجرايي مورد نياز : با توجه به گشت هاي شبانه در منطقه ، حداقل نياز به 4 نفر نيروي محيط بان و يك نفر كارشناس مي باشد.

ه) ساير نيازها : نصب دو دستگاه دكل و بي سيم مادر جهت ارتباط بهتر بين اداره شهرستان و پاسگاههاي حفاظتي از نيازهاي مهم ارتباطي در منطقه مي باشد.

ساير قابليت هاي منطقه : با توجه به اينكه منطقه فوق يكي از بهترين زيستگاههاي كل و بز و قوچ و ميش در شهرستان مي باشد، در صورت گشت و كنترل مستمر با تعداد نيروي محيط بان كافي، امكان ارتقاء سطح منطقه در پنچ سال اينده به حفاظت شده ميسر مي باشد.


تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد