حدود اربعه منطقه:
شمالاً : از محل تلاقي جاده آسفالته سياه كمر و جاده شوسه آب هندو به بركت آباد در جهت شرق در امتداد جاده شوسه تا روستاي قوزليجه.
غرباً: از محل تلاقي جاده جيپ رو كريم آباد – قشلاق احمد ويس به سمت شمال در امتداد همين جاده تا روستاي نشر و از آنجا در امتداد جاده آسفالته به سمت شمال غرب تا تقاطع جاده آسفالته سياه كمر وجاده شوسه آب هندو- بركت آباد.
جنوباً: از جاده آسفالته منتهي به خردمند در امتداد جاده آسفالته تا محل تلاقي با جاده جيپ رو ابتداي روستاي كريم آباد به قشلاق احمدويس.
شرقاً: از روستاي قوزليجه در ادامه مسير جاده جيپ رو در جهت جنوب تا روستاي مسلم آباد و از آنجا در امتداد جاده آسفالته تا روستاي خردمند.
وسعت منطقه: وسعت بالغ بر 10700 هكتار مي باشد.
ويژگي و سيماي عمومي منطقه ( شامل وضعيت توپو گرافي، چشم انداز، پوشش گياه و گونه هاي شاخص گياهي، وضعيت عمومي حيات وحش و گونه هاي شاخص و كريدورها)
منطقه حفاظت شده شراء با سيماي كوهستاني وتپه ماهوري ، به لحاظ طبيعت بكر ،پوشش گياهي مناسب و سيماي طبيعي آن از ايستگاههاي اصلي قوچ و ميش ارمني استان همدان محسوب مي¬گردد. بخش كوهستاني منطقه از دو قله اصلي و مجزا از يكديگر به نام هاي قافلانته وقزل تشكيل شده است. قله قافلانته با ارتفاع تقريبي 2559 متر از سطح دريا بلندترين بخش اين منطقه را تشكيل مي دهد. راههاي دسترسي منطقه حفاظت شده شراء در مجموع شامل جاده¬هاي اصلي آسفالت و نيز راههاي فرعي شوسه است. براي ورود به اين منطقه بعد از گذر از 25 كيلومتري جاده اصلي همدان – ملاير بايستي از مسير روستاي سياه كمر به سمت روستاي آب هندو حركت نمود. جهت رسيدن به قسمت هاي شمالي منطقه نيز از تپه فرعي روستاي آب هندو به سمت روستاهاي مولوجه و قوزليجه حركت نمود. راه ديگر ارتباط با منطقه مسير روستاهاي نشر و مسلم و آباد مي¬باشد.
در پيرامون منطقه روستاهاي قوزليجه،آب هندو،حيران،مسلم آباد، نشر،بركت آباد، تاهون آباد وخردمند واقع شده است. از ديگر تعارضات منطقه عشاير مستقر در قسمتهايي از منطقه مي باشد كه با كنترل و ارشاد وهمچنين جلوگيري از اسكان آنها در مناطق حساس اين تعارضات تا حدودي كاهش يافته است. از نظر تقسيم بندي اقليمي اين حوزه در منطقه اقليمي نيمه خشك سرد قرار گرفته و متوسط بارندگي ساليانه آن بين 350 تا 450 ميلي ليتر در سال مي باشد و به طور متوسط، حجم بارش سالانه حدود 85/9 ميليون متر مكعب برآورد مي گردد. ميانگين درجه حرارت ساليانه آن 14 درجه سانتي گراد مي¬باشد. براساس گلبادهاي ترسيم شده، چيرگي باد در منطقه ، جهت غربي مي باشد وبه تفكيك فصول در طي سال گاه دچار تغييرات كوتاه مدت مي شود. با توجه به بررسي منابع موجود و بازديدهاي بعمل آمده در محدوده، تعداد 172 گونه گياهي متعلق به 37 خانواده در تيپ هاي اراضي دشت هاي آبرفتي دامنه اي، فلات¬ها، آبرفت¬ها و واريزه¬هاي بادبزني شكل و آبرفت¬هاي بادبزني شناسايي شده است. در مجموع خارشتر ، شيرين بيان ، خارزره، درمنه ، جارو هند، ورك ،بومادران ، تلخه ،گون ، شير تيزك، ختمي ، شقايق ، علف گوسفند ،گل گندم ،گوش بره ، كلاه مير حسن، گل چايي، جغجغه، ختمي، شيرتيزك، از عمده ترين گونه هاي گياهي منطقه مي¬باشد. در برخي از قسمت هاي منطقه نيز گونه هاي درختي دست كاشت مشاهده مي گردد كه مي¬توان به درختان گردو ،گيلاس ، زردآلو ، انگور ، سيب ،توت ،نارون ، زبان گنجشك ،بيد و سرو خمره¬اي اشاره كرد.
اطلاعات جمع آوري شده در خصوص فون جانوري منطقه مورد نظر نيز بيانگر اين است كه پرندگان اين زيستگاه چهره غالب جانوري منطقه را تشكيل مي¬دهند. گونه¬هاي كوهزي همچون عقاب طلايي و كبك معمولي فراوانترين پرندگان منطقه¬اند. دسته سبك بالان نيز در بين تمامي گونه ها متنوع¬ترين دسته شناسايي شده اند. فون پرندگان در منطقه متاثر از دو دسته گونه هاي بومي و مهاجر است. كبك، تيهو ، سنگ چشم خاكستري، سبز قبا، دم جنبانك ابلق، دليجه معمولي ، هما، سارگپه، كركس، قرقي، طرلان، شاهين، بحري، بالابان، لاچين ، حواصيل خاكستري، پرستومعمولي، سارو بلبل ازجمله پرندگان موجود در زيستگاه هاي منطقه مي¬باشند.
پستانداران منطقه نيز عمدتاً گونه¬هاي سازگار با مناطق سرد كوهستاني¬اند گرگ، كفتار ، قوچ و ميش شاخص ترين گونه هاي پستاندار منطقه¬اند . شغال، روباه، راسو، زرده پر، رودك، خرگوش ، خارپشت ايراني، تشي، حفار و انواع موش ها ازجمله ديگر پستانداران مهم اين منطقه به شمار مي¬روند. خزندگان اين زيستگاه نيز در دو گروه مارها و سوسمارها يا مارمولك ها قابل تقسيم¬اند، آگاماي قفقازي و گرزه مار پر جمعيت¬ترين خزندگان منطقه و مارهاي دشتي زي و آگاما و لاك پشت مهميزدار، شاخص¬ترين خزندگان منطقه به حساب مي¬آيند. و به علت نبود زيستگاههاي آبي قابل توجه از فون جانوري دوزيستان و ماهي ها در منطقه ديده نمي¬شود با اين حال گاهاً در آبگيرهاي فصلي و بركه¬هاي حاشيه روستاي مسلم آباد مي¬توان از دوزيستان گونه¬هاي وزغ معمولي و قورباغه تالابي را مشاهده نمود.
جاذبه هاي اكوتوريسمي
از جاذبه هاي منطقه مي توان به وحوش و بكر بودن منطقه اشاره نمود.
وضعيت عمومي اقتصادي اجتماعي
پيرامون منطقه 8 روستا به اسامي: بركت آباد، مولوجه،آب هندو، مسلم آباد، نشر،خردمند و كريم آباد قرار دارند كه مستقيماً اين منطقه را تحت تأثير قرار مي دهند. با مقايسه جداول سرشماري مركز آمار ايران ، روند رشد جمعيت در اين روستاها منفي است و اين درحاليست كه با توجه به قابليت توسعه در بخش كشاورزي و دامداري در منطقه به دليل عدم استفاده درست از منابع موجود ، مهاجرت جوانان به شهرها در اين رشد جمعيت تأثير به سزائي داشته است. از ميان ضوابط كيفي گوناگون جمعيت، سواد با توجه به تناسب با پيشرفت اجتماعي اقتصادي داراي اهميت مي باشد كه در اين مناطق با توجه به آمار بيش از 85 % جمعيت در گروه هاي سني بيش از 6 سال قرار گرفته اند كه قريب به 66% آن باسواد مي باشند. اين شاخص در گروه هاي سني مختلف متفاوت و هرچه به گروه هاي سني بالاتر مي رويم از ميزان آن كاسته مي شود. بيشترين ميزان با سوادي در جمعيت مردان و زنان به ترتيب 97 و 96 درصد مي باشد كه مربوط به گروه سني نوجوانان (14-11) ساله مي باشد. به لحاظ امكانات رفاهي، بهداشتي، آموزشي و فرهنگي داراي امكانات مي باشند. به طور كلي ، پايه و اساس ساخت اجتماعي منطقه، دهقاني است و در برخي جاها ساخت اصلي، با توجه به بنيانهاي معيشتي غالب و رايج سيما و جهت يابي خاصي پيدا كرده است. در كل جامعه جمعيتي منطقه از نظر ساختار اجتماعي به سه گروه دهقاني-شباني، دهقاني-كارگري و شباني تقسيم مي شود.
تعارضات مهم منطقه
انسان همواره به عنوان اصلي ترين عامل تخريب منابع و محيط اطراف خود مي باشد. شخم نامناسب در جهت شيب در ارتفاعات و تپه ماهورها جهت كشت و كار بر روي زمين، چراي بي رويه دام در مراتع فقير منطقه حتي در زمستان كه به دو صورت سبب فرسايش مي گردد ( سخت شدن زمين از هر گونه پوشش و در نتيجه ايجاد رواناب)، سست شدن خاك شيب ها به علت رفت و آمد زياد دام و درنتيجه رانش خاك روئي به عمق دره ها و ايجاد فرسايش و بوته كني بوته هاي خشك جهت مصرف سوخت از عمده عوامل تخريب انساني در اين منطقه مي باشد. از ديگر تعارضات منطقه حضور و عدم رعايت تعادل دام و مرتع عشاير و نيز واحد دانه بندي و آسفالت پزي مسلم آباد و برخي واحدهاي مرغداري مي باشد.
تجهيزات و امكانات
پاسگاه محيط باني، تعداد 7 نفر نيروي فعال ، يك دستگاه خودروي پيكاب، موتور سيكلت