ثبت جهاني قنات ايراني راهي به سوي توسعه پايدار

۴۱ بازديد
ثبت جهاني قنات ايراني راهي به سوي توسعه پايدار


امسال نيز همچون سال هاي گذشته دو پرونده از ايران جهت بررسي در دستور كار كميته ميراث جهاني قرار گرفت. “قنات ايراني” در بخش ميراث فرهنگي و “بيابان لوت” در بخش ميراث طبيعي در اجلاس يونسكو كه در استانبول برگزار شد مورد بررسي قرار گرفتند.

“قنات هاي ايراني” به عنوان بيستمين و “بيابان لوت” به عنوان بيست و يكمين اثر ايران، پس از محوطه باستاني شوش و منظر فرهنگي ميمند، به فهرست ميراث جهاني افزوده شدمد. پيش از اين ايران با داشتن 19 محوطه ثبت شده به همراه كشورهاي ژاپن، برزيل و استراليا در رتبه 11 جهان قرار داشت. “بيابان لوت” به عنوان نخستين اثر طبيعي ايران در اين فهرست جاي گرفت.

بيابان لوت از عوارض طبيعي كم نظيري است كه در ميان سه استان كرمان، خراسان جنوبي و سيستان و بلوچستان گسترده است و گونه هاي گياهي و جانوري متفاوتي را در بر دارد. همچنين به دليل قرار گرفتن قطب حرارتي زمين در اين بيابان شهرت جهاني فراواني كسب كرده است.

پرونده نامزدي “قنات ايراني” مشتمل بر 11 قنات چون قنات قصبه گناباد (خراسان رضوي)، قنات بلده فردوس (خراسان جنوبي)، قنات زارچ (يزد)، قنات ميرزا نصرالله مهريز (يزد)، قنات گوهرريز جوپار (كرمان)، قنات اكبرآباد بم (كرمان)، قنات قاسم آباد بم (كرمان)، قنات مون اردستان (اصفهان)، قنات وزوان (اصفهان)، قنات مزدآباد (اصفهان) و قنات ابراهيم آباد اراك (مركزي) از 6 استان مختلف كشور، پس از پرونده باغ ايراني و مجموعه كليساهاي ارامنه ايران سومين اثر زنجيره اي است كه از سرزمين كهن ايران در فهرست ميراث جهاني جاي مي گيرند.

اهميت مديريت آب در ميان سرزمين خشك و كم آبي چون ايران از اعصار گذشته تاكنون نشانگر نبوغ مردماني است كه اين چنين ظهور تمدني عظيم و حفظ حيات آن را در بياباني خشك از طريق تعامل انساني با طبيعت خدادادي موجب شدند. اين 11 قنات نماينده شبكه قنات هاي فراوان كشور است كه هر يك سيستم برداشت آب، كشاورزي، آبياري و مديريت ويژه اي را در خود جاي داده اند.

اين قنات ها در طول زمان عاملي براي ايجاد و توسعه معماري خاص كوير و سازه هاي مربوط به مديريت و ذخيره آب شده اند. از اين جمله اند سازه هاي آب انبارها، يخچال ها، آسياب ها، حمام ها، پاياب ها، مقسم هاي آب قنات ها و … كه همگي به صورت كاملا حساب شده و براي ارتقا سطح زندگي ساكنين شهرها و روستاها طراحي و ساخته شده بودند.


تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد