بيابان لوت ثبت جهاني شد

خدمات مسافرتي و گردشگري

بيابان لوت ثبت جهاني شد

۵۴ بازديد
بيابان لوت ثبت جهاني شد


بيابان لوت به عنوان اولين ميراث طبيعي ايران عصر يكشنبه در چهلمين اجلاس ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيد.

به گزارش دنياي سفر، معاون سازمان ميراث فرهنگي، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اعلام اين خبر گفت: پرونده بيابان لوت كه با همكاري و هماهنگي بين دستگاهي همچون سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري، سازمان حفاظت محيط زيست، موسسه جغرافيايي دانشگاه تهران و سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي به عنوان دستگاه متولي آماده شده بود با تاييد اكثريت اعضاي حاضر در اجلاس به ثبت جهاني رسيد.

بر اساس اعلام معاونت ميراث فرهنگي، محمدحسن طالبيان با بيان اينكه با وجود چشم اندازهاي ويژه طبيعي در كشور هيچيك از آثار طبيعي ايران در فهرست ميراث جهاني ثبت نشده بود، افزود: با اهتمام سازمان ميراث فرهنگي در سال هاي اخير در زمينه تهيه پرونده آثار طبيعي ايران و ارائه آن به يونسكو، بيابان لوت نخستين اثر ثبت شده كشور در حوزه ميراث طبيعي است.

وي با بيان اينكه تيم مذاكره كننده ايراني در مدت حضور در اجلاس همه تلاش خود را براي مذاكره و پاسخگويي به سئوالات اعضاي كشورهاي عضو كميته ميراث جهاني و اتحاديه «آي يو سي ان» – IUCN – (اتحاديه بين المللي حفاظت از طبيعت) به كار برده است، گفت: بيابان لوت در جنوب ايران با مساحتي بيش از 40 هزار كيلومتر مربع (شامل عرصه و حريم) واقع در بين بخشي هايي از استان كرمان، سيستان بلوچستان و خراسان جنوبي از جمله مناطق فراگرم و خشك جهان است كه حاصل تحولات تاريخ جغرافيا در دوران هاي مختلف زمين شناسي است.

طالبيان، بيابان لوت و سامانه محيطي آن را داراي ارزش هاي بالفعل و بالقوه فراوان با شاخص ترين عوارض محيط طبيعي بيابان هاي دنيا نظير ناحيه كلوت ها با داشتن مرتفع ترين ياردانگ هاي (شيارهاي) دنيا، گرمترين نقطه سطح كره زمين، بلندترين تپه هاي ماسه اي و نبكاهاي جهان، خندق هاي عظيم فرسايشي، شبكه هاي هيدرولوژيك، چاله هاي زمين ساختي، پديده هاي كم نظير نمكي و دشت هاي وسيع ريگي (هامادا)، روستاهاي تاريخي و استقرارگاه هاي انساني در حاشيه آن با 6000 ساكن برشمرد و ادامه داد: اين ويژگي ها، نمايشگاه متنوع و ارزنده اي از پديده هاي بوم سازگان خشك جهان را ارائه كرده كه مي تواند مورد مطالعه دانشمندان، پژوهشگران و زمين شناسان قرار گيرد.

مسئول تهيه پرونده بيابان لوت نيز قرار گرفتن قطب حرارتي زمين در اين بيابان را از ديگر ارزش هاي ثبت اين اثر در فهرست ميراث جهاني بيان كرد و قرار گرفتن بسياري از محوطه هاي پيش از تاريخ و تاريخي در عرصه و حريم اثر، وجود محوطه ها و گورستان هاي دوره مس سنگي و دژ هاي تاريخي به همراه قنات هاي زيبا و ديدني منطقه را از ديگر ويژگي هاي اين بيابان برشمرد.

مهران مقصودي با توجه به گستره بيابان لوت پژوهش هاي گسترده موسسه جغرافيايي دانشگاه تهران در سال هاي 1347 تا 1354 با همكاري موسسه «سي ان آر اس» – CNRS – و دانشگاه سوربن را گستره مناسبي براي آماده سازي پرونده بيابان لوت ذكر كرد.

پرونده بيابان لوت بر اساس دو معيار از معيارهاي چهارگانه ميراث طبيعي شامل پديده هاي طبيعي ويژه كه مناطقي با زيبايي هاي طبيعي استثنايي و اهميت زيبايي شناسانه را در بر مي گيرد و نمونه هاي برجسته از مراحل عمده تاريخ زمين، فرآيند زمين شناختي مداوم در تكامل عوارض و يا عوارض فيزيوگرافيك و ژئومورفيك به يونسكو ارائه شد.

دشت لوت يا كوير لوت دشتي بياباني در منطقه جنوب شرقي ايران است. اين دشت در شمال شرقي شهرستان كرمان قرار دارد و 25 مين بيابان بزرگ جهان است. هسته آن در سال هاي 2004، 2005، 2006، 2007 و 2009 گرم ترين نقطه بر سطح كره زمين شناخته شده است كه بيش ترين آن در سال 2005 با بيشينه دماي 70.7 درجه سانتي گراد ثبت شده است. دانشمندان علت گرماي بالاي آن را رنگ تيره و خشكي سطح آن دانسته اند كه موجب جذب گرماي خورشيد مي شود.

دشت لوت از شمال غربي به جنوب شرقي كشيده شده است. طول آن حدود 320 كيلومتر (200 مايل) و عرض آن حدود 160 كيلومتر (100 مايل) است.


تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد