منطقه مظفري

خدمات مسافرتي و گردشگري

منطقه مظفري

۷۸ بازديد
منطقه مظفري با مساحت ۹۲ هزار و ۸۰۸ هكتار بين E5726 طول غربي تا E5757 طول شرقي و بين N3402 عرض جنوبي تا N3420 عرض شمالي واقع شده است.
بنه، كسور، اسكنبيل، گز، تاغ، قيچ، بادام كوهي، زرشك وحشي، درمنه، آنغوزه، زيره سياه، گياهان علفي، گل بوماداران، آويشن ، لاله قرمز، خارشتر، افدرا و برخي از گياهان خانواده كاسني پوشش گياهي اين منطقه را شامل مي شود.
قوچ و ميش، كل و بز، گرگ، آهو، گربه شني، كاراكال، روباه، شغال، تشي، شاهين، كبك، تيهو، انواع باقرقره ، كبوتر­چاهي ، زاغ بور، غراب ، كمركولي ، انواع چك چك ، هوبره، شاهين، عقاب طلايي ، دليجه ، قرقي، انواع گنجشك، بزمچه، انواع مارها و لاك پشت گونه هاي جانوري كه در اين منطقه زيست مي كنند.
از نظر توپوگرافي بيش از نيمي از منطقه را عرصه هاي كويري، بياباني و تپه ماهور و بقيه اراضي را تيپ كوهستاني تشكيل مي دهد.
وجود ارتفاعات صخره اي و دشت هاي باز در اطراف اين منطقه شرايط مناسبي را براي حضور حيات وحش فراهم كرده است .علاوه بر اين نيز به دليل وجود ميدان ديد مناسب شرايط مطلوبي براي حفاظت كامل مناطق فراهم شده است .

منطقه مظفري بر اساس آگهي رسمي مصوبه شماره 280 شورايعالي حفاظت محيط زيست مورخ 12/11/86 به عنوان منطقه حفاظت شده معرفي گرديد.

حدود اربعه
شمالاً: از روستا ابراهيم¬آباد به سمت شمال و غرب و در امتداد جاده تا روستا كجه و سپس ادامه راه تا تقاطع آن با راه حوض حاج¬ميرك و سپس در خط مستقيم مفروض تا محل اتصال كال¬نمك و جاده روستا نيگنان.
شرقاً: از تقاطع كال با جاده به سمت شمال تا روستا ابراهيم-آباد
جنوباً: از محل اتصال جاده بشرويه به سمت شرق و عبور از جنوب كوه¬آونج و حوض¬آونج و در امتداد كال تا تقاطع آن با جاده
غرباً: از محل اتصال كال¬نمك و جاده روستا نيگنان به سمت جنوب و در امتداد كال¬نمك پس از عبور از جنوب كوه¬هاي سه¬كوهه و علي-جمال تا اتصال آن به جاده بشرويه.

وسعت منطقه: وسعت منطقه 92808 هكتار مي¬باشد.

ويژگي و سيماي عمومي منطقه ( شامل وضعيت توپوگرافي، چشم انداز، پوشش گياهي و گونه هاي شاخص گياهي، وضعيت عمومي حيات وحش و گونه هاي شاخص و كريدورها)
از نظر توپوگرافي منطقه داراي ارتفاعات صخره¬اي و دشت هاي باز در پيرامون آن كه شرايط مناسبي را براي حضور حيات وحش در منطقه فراهم نموده است علاوه بر اين نيز بدليل وجود ميدان ديد مناسب شرايط مطلوبي جهت حفاظت كامل مناطق فراهم آمده است.
پوشش¬گياهي: بنه، كسور، اسكنبيل، گز، تاغ، قيچ، بادام كوهي، زرشك وحشي، درمنه، آنغوزه، زيره سياه، گياهان علفي، گل بوماداران, آويشن, لاله قرمز، خارشتر, افدرا و برخي از گياهان خانواده كاسني مي¬باشد.
حيات¬وحش: قوچ و ميش، كل و بز، گرگ، آهو، گربه شني، كاراكال، روباه، شغال، تشي، شاهين، كبك، تيهو، انواع باقرقره, كبوتر-چاهي, زاغ بور, غراب, كمركولي, انواع چك چك, هوبره، شاهين، عقاب طلايي, دليجه, قرقي، انواع گنجشك، بزمچه، انواع مارها و لاك پشت مي¬باشند. از نظر توپوگرافي بيش از نيمي از منطقه را عرصه هاي كويري، بياباني و تپه ماهور تشكيل مي دهد و بقيه اراضي را تيپ كوهستاني تشكيل مي دهد.

جاذبه هاي اكوتوريستي
با عنايت به اينكه در منطقه حفاظت شده مظفري طرح مديريت انجام نگرفته و در حال حاضر نيز قراردادي به شماره 15458 مورخ 17/12/90 جهت اجراي طرح مطالعاتي- پژوهشي منطقه حفاظت شده مظفري با دانشگاه محيط زيست كرج به امضاء رسيده است، تاكنون هيچگونه سرمايه گذاري براي امر تفريح و تفرج از سوي اين اداره كل در داخل منطقه صورت نگرفته است. شايان ذكر است با عنايت به وجود جاذبه هاي كويري هرساله تورهاي كويرنوردي در منطقه انجام مي شود و اثر طبيعي دم يوز از مهمترين آثار طبيعي گردشگري در منطقه مي باشد.

وضعيت عمومي، اقتصادي- اجتماعي
از آنجايي كه مردم منطقه به امر كشاورزي و دامداري اشتغال دارند متاسفانه خشكسالي هاي اخير در وضعيت معيشتي مردم بسيار تاثير گذار بوده لذا اين اداره كل در راستاي جبران بخشي از خسارات حاصله و نيز در راستاي مشاركت جوامع بومي در مديريت منطقه اقدام به جذب نيروي قراردادي، شركتي و جذب سرباز از جوامع بومي مستقر در منطقه نموده است كه خود سهم بسزايي در مديريت بهتر منطقه با آشنا شدن آنها از فوايد حفاظت از منطقه بوده است همچنين به صورت ناچيز در اقتصاد ساكنين تاثير گذاشته است.

 

روستاي طاهرآباد با جمعيت 150 خانوار و داراي طرح هادي مصوب و در حال اجرا، در حاشيه مرز شرقي و خارج از منطقه قرار گرفته كه فعالت هاي عمده معيشتي در آن زارعت و دامداري مي باشد. روستاي ابراهيم آباد با جمعيت 12 خانوار و فاقد طرح هادي مصوب، در حاشيه مرز شرقي و خارج از منطقه قرار گرفته كه فعالت هاي عمده معيشتي در آن زارعت و دامداري مي باشد. روستاي گل پخون با جمعيت 5 خانوار و فاقد طرح هادي مصوب، در حاشيه مرز شمالي و خارج از منطقه قرار گرفته كه فعالت هاي عمده معيشتي در آن زارعت و دامداري مي باشد. روستاي كجه با جمعيت 130 خانوار و داراي طرح هادي مصوب، در حاشيه مرز شمالي و خارج از منطقه قرار گرفته كه فعاليت هاي عمده معيشتي در آن زارعت و دامداري مي باشد. روستاي چاه نو با جمعيت 60 خانوار و فاقد طرح هادي، در حاشيه مرز شمالي و خارج از منطقه قرار گرفته كه فعالت هاي عمده معيشتي در آن زارعت و دامداري مي باشد. روستاي پلوند با جمعيت 5 خانوار و فاقد طرح هادي مصوب، داخل منطقه قرار گرفته كه فعالت هاي عمده معيشتي در آن دامداري مي باشد.

زراعت در منطقه با استفاده از آب چاه موتورها انجام مي شود كه غالباً در حاشيه روستاها و داخل دشت ها پراكنده اند. انواع محصولات كشاورزي از قبيل پسته، جو، گندم، پنبه و غيره كشت مي گردد. حدود 10 هكتار از اراضي داخل منطقه كه شامل اراضي كشاورزي چاه موتور موسوم به ريگ آهويي، محدوده روستاي پلوند و بندسارهايي كه در صورت بارندگي مناسب تحت كشت ديم قرار مي گيرند مستثنيات منطقه مي باشند.

تعارضات مهم منطقه
1 – خشكسالي ها و كمبود نزولات آسماني
2- كمبود پاسگاه محط باني، تجهيزات، نيروي انساني و عدم استاندارد حفاظتي مناطق.
3- تخريب زيستگاه بر اثر پيشروي شن هاي روان
4- لزوم ارتقاء فرهنگ زيست محيطي جامعه
5- چراي بي رويه دام هاي اهلي و به ويژه صدور پروانه چراي دام در داخل محدوده امن.
بر اساس تفاهم نامه منعقد شده در زمان ارتقاء سطح منطقه مبني بر حذف 10 درصد از سطح منطقه به بخش صنعت، با حذف ده درصد از منطقه حفاظت شده مظفري، محدوده معادن سنگ آهك شركت سيمان سفيد، معدن مس شركت احياء صنايع خراسان و معدن سنگ تزئيني آقاي عباس طاهري از محدوده منطقه خارج گرديده است. در حال حاضر قسمتي از محدوده معدني خاك صنعتي آقاي رضا شهرياري در داخل منطقه و مرز جنوبي آن قرار دارد. ضمناً در جريان اصلاح مرز منطقه، روستاي گل پخون، قسمتي از حريم جاده آسفالته طاهرآباد به كجه و اراضي كشت ديم واقع در محدوده ذكر شده از منطقه خارج شده است و ارتفاعات موسوم به چاه چشمه و قسمتي از جنگل تاغ طاهرآباد پس از بررسي و برداشت محدوده، جهت الحاق به منطقه پيشنهاد گرديده است. در محدوده پيشنهادي يك معدن سنگ لاشه در حال بهره برداري و فعال واقع گرديده است.

تجهيزات و امكانات
منطقه در حال حاضر داراي دو پاسگاه محيط باني و يك انبار علوفه با تعداد 4 نفر نيرو مي¬باشد. همچنين طرح احياء، تكثير و پرورش گورايراني در منطقه در حال بهره برداري است.

ساير ملاحظات
برخي از پيشنهادات اين اداره كل در راستاي بهبود وضعيت منطقه عبارتند از:
1- زون بندي منطقه و اجراي طرحهاي گردشگري:
2- عدم برداشت بيرويه از منابع گياهي
3- استخدام نيروي محيط بان مطابق با استاندارد جهاني و ملزومات شاخصهاي تنوع زيستي كشور.
4- تجهيز پرسنل گارد به اسلحه و لوازم دفاع شخصي با توجه به مخاطرات موجود.
5- خريد اراضي و مستثنيات.
6- اجراي طرحهاي مرتعداري بصورت دقيق وكارشناسي شده و خروج دام مازاد از مراتع منطقه
7 – تامين بودجه جهت نصب دوربين هاي مداربسته در سطح منطقه جهت پايش لحظه اي
8- تامين اعتبارات پژوهشي جهت امر تحقيق و پژوهش به منظور شناخت ظرفيتهاي آن به منظور حفاظت و حمايت از منطقه


تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد